
”Salto” är signaturrestaurangen för Martin Gimenez Castro, vinnaren av den första polska upplagan av TV programmet ”TOP CHEF”, en av Warszawas kulinariska kändisar. Du hittar Martins restaurang på ett av de mest prestigefyllda och exklusiva hotellen i den polska huvudstaden, femstjärniga Rialto.
Som en extra bonus hade jag nöjet att träffa honom på hans restaurang där jag i kunskap av en matkritiker blev inbjuden att smaka och kommentera den speciella meny som Martin personligen förberett för oss.
Martins ursprung kommer från Patagonien, och menyn ”Salto” speglar kockens argentinska rötter och personlighet. Det argentinska köket i sig kan beskrivas som en kulturell blandning av influenser från Medelhavet, så det är inte en slump att menyn återspeglar en sådan blandning. ”Salto” erbjuder sydamerikanska delikatesser, fulla av fisk och skaldjur samt berömda argentinska biffar som tillagas i modern stil och med användning av modern teknik.
VINLISTAN: Kocken råkar vara en sommelier också, därför kan hans restaurang erbjuda en rik lista över världens samt europeiska viner som är noggrant anpassade till menyrätter. Medan han talade om viner förklarade han att vin enligt honom är en viktig del av måltiden och om det passar bra skapar det en konsekvent uppsättning med rätten. Han tillade att han personligen försökte hitta optimala lösningar till överkomliga priser så att alla kan ha minst ett glas. Gästerna kan till och med köpa de viner som restaurangen har och ta dem hem.
I allmänhet är restaurangens filosofi när det gäller vin att erbjuda det allra bästa i kvalitet samtidigt som man bibehåller värde för pengarna. Det finns alltid lämpligt vin att koppla till lunch eller en minnesvärd årgång för alla speciella evenemang.
Resan till smak börjar med ett glas mousserande vin som kommer från Argentina. (Las Perdices Methode Champenoise Extra Brut) Smidig i gommen, med god friskhet och komplexitet, och följde omedelbart Amuse-bouche från kocken. En trevlig presentation med de godaste tonfiskfiléerna. (Tonfisk / kefir / olivolja). Vilken trevlig start att börja denna smakprovning av sinnen!
(Delar du ser på mina foton är inte normala eftersom jag smakar och nibbar mest).
DRYCK:
Sommelien rekommenderade ett trevligt Chardonnay vin som passade bra med alla 3 rätter vi hade. Chardonnay Estate, Niagara Peninsula, Ontario, Kanada 2013.
Vi parade ihop vår huvudrätt med ett annat franskt vin från Chardonnay den här gången. Viognier ”Selection Speciale” Le Jamelles, Languedoc 2013. Ett fylligt vitt vin, en fin blandning som är typiskt aromatisk och fräsch med blommiga fruktinslag.
Parningsvinet till kötträtten var italiensk. ”Fatalone” Gioia del Colle, Primitivo 2011, ett mycket populärt vin som blev ett av de fem bästa här.
Aptitretare:
Cold Lavender Consommé, soppan med vild Camarao var pirrande och exotisk. Var noga med att prova det. Det är så delikat i smaken, passar gudarna!
Bull-öringen toppad med röd quinoa verkar vara ett annat bra val, full av smak.
Pigeon aptitretare var också bra. Köttet var mjukt och extremt smakrikt och passade bra med de röda senapsbladen, salsify och fläderblomman. En konstnärlig presentation också. Jag njöt av varje tugga.
HUVUDRÄTT:
(Fiskrätt) Corvin skålen rekommenderas starkt. Filén var lika tilltalande som sin presentation, tillagad till perfektion, öm och helt enkelt utsökt. Ärtorna, vita bönorna passade bra till fisken.
(Kötträtt) The Seasoned Hereford Beef Tenderloin är en annan maträtt som restaurangen är stolt över och jag älskade den helt enkelt. Det var extremt gott, tillagades till perfektion med en smältning i munnen, läcker, precis som jag förväntade mig att den skulle vara. Den ungs bakade potatisen var alldeles för läcker. Kombinationen av den ljusa kryddiga bagna caudasåsen passade perfekt till den rivna chokladen som gjorde kontrasten. Ännu en rätt som jag rekommenderar starkt.
EFTERRÄTT:
Jag hade morot / salvia / merian, medan min vän hade vanilj / baileys / jordgubbe / fläderblomma.
Båda rätterna var extremt kreativa och goda för kvällsmat, Jag önskade bara att det var lite mer.
SLUTLIGEN:
Smakupplevelsen var som ”Resan till Sydamerika representerad av kulinariska mästerverk med original kombination av smaker”. Martins kök överträffade mina förväntningar. Servicen var exceptionell, inte ens en tanke av tvivel.
Lämna ett svar