
I Polen finns det några trevliga traditioner under påsken.
Påskfirandet föregås av Stilla veckan, som börjar med palmsöndagen. Den ursprungliga palmgrenen ersätts av en pil eller hallongren och är dekorerad med band, blommor och löv. De förs till kyrkor. Långfredagen markerar starten på vaken vid symboliska Kristi gravar i kyrkor, som varar fram till heliga lördagen. Nästa dag, heliga lördagen, hålls gudstjänster tillsammans med processioner för att fira uppståndelsen. Inne i kyrkorna sprinklar präster heligt vatten på små korgar som de troende har tagit och fyllda med ”pascha”, kakor, ägg, pepparrot, korv, skinka, salt och små sockerlamm. Vigningen av ägg hänvisar till att ägg är en gammal symbol för livet. Det finns också en sed att färga ägg, som vid målning kallas ”malowanki” eller ”kraszanki”.
På påsksöndag morgon är det vackert dukade bordet täckt med färgade ägg, kallskuret, korvspiraler, skinka, jästkakor, halvkakor, vallmofrö. Pepparrot blandas med rödbetor och kallas ”cwikla”, traditionellt på polska påskbord. Att dela ett kokt ägg med sina släktingar är en nationell tradition. En bit ägg med salt och peppar, invigd av präst, är ett oskiljaktigt tillbehör i de goda önskemål som vi ger till varandra i påsk. Varje medlem i hushållet fick också en bit av det invigda brödet och andra ingredienser i korgar. På påskmåndag finns det en mycket gammal påsktradition som kallas ”Smingus-Dyngus”-vanan att hälla vatten på varandra. Så i familjen har den som reser sig först, möjlighet att väcka andra som häller lite vatten på dem. Det är också väldigt roligt för barn som leker på gatorna och ibland kan en förbipasserande hällas av dem. Så bättre se upp under påskmåndag morgon!
Påsk i Polen är en trevlig tradition.
Lämna ett svar